Actueel

De zon breekt door

Maandag, 29 april 2024 – Eindelijk wordt het mooi weer. Vandaag brak de zon door en was het een bijzondere aangename temperatuur buiten. In de loop van de ochtend fietste ik met mijn schilderspullen naar het Bentwoud en heb ik hier drie uur geschilderd. Acryl op paneel. Het gezang van de vele vogels hier is indrukwekkend. Zelfs de roerdomp hoempte af en toe vlakbij, verscholen in het riet.

Twee meisjes op het strand

Maandag, 29 april 2024 – Het is denk ik één van de mooiste Vlaamse liederen vind ik. Ik kan ongelimiteerd luisteren naar deze muzikale creatie van Raymond van het Groenewoud. Het inspireert me om er een paar schilderijen van te maken. Dit is de eerste. Twee meisjes op het strand, pootjebadend. Een vierkant werkje (25×25 cm) van gouache. De volgende wordt een aquarel: ‘Ze lezen modebladen…’.

Twee meisjes op het strand

Zondag, 28 april 2024 – Koningsdag. Vorig jaar de hele dag mooi weer. Toen stond ik in het dorp van Zoetermeer met een tafel vol schilderijen voor de verkoop.Vijf schilderijen verkocht! Deze keer regende het in de ochtend. Tegen twaalven was het droog en vond ik een plekje in het winkelcentrum van onze woonwijk. Daar schilderde ik onder andere dit portret. Veel mensen keken toe, een aantal nam een visitekaartje mee van mijn website. Diverse leuke gesprekken gevoerd met passanten. Ook kinderen waren onder de indruk en wilden ook gaan schilderen. Wie weet komen ze op de eerstvolgende workshop bij mij thuis.

Cats & dogs

Maandag, 26 februari 2024 – Dit jaar begon erg vochtig. De meeste neerslag viel in de eerste twintig dagen van januari in het westen, midden en delen van het noorden van het land. Ik hoorde het verschillende keren op straat: “Wat een hondenweer!” of ook: “It’s raining cats and dogs….” Pasgeleden zag ik een foto in de krant staan die mij inspireerde om er een aquarel (ook nat…) van te maken. Titel: “Cats & dogs”. Hij meet 40×30 cm en je vindt ‘m bij ‘Diversen’ (DIV-18).

Vogels in het Bentwoud

Zondag, 18 februari 2024Eén van de redenen om regelmatig door het Bentwoud (tussen Zoetermeer en Waddinxveen en Boskoop) te fietsen/wandelen is, dat er zoveel verschillende soorten vogels te spotten en te horen zijn. Een paar jaar geleden hoorden (en zagen!) we een nachtegaal. Heel bijzonder! En sinds een paar jaar ziet we ook af en toe een ijsvogel. Inspiratie genoeg om wat vogels te schilderen. Bekijk ze in de rubriek Bentwoud (bijv. B38 en hoger).  

Texel in aquarel

Zondag, 7 januari 2024 – Elk jaar zijn we wel een paar keer op Texel. Dit jaar voor de vierde keer een lang weekend in de meest duurzame accommodatie van Europa met onze kinderen en kleinkinderen (vlakbij Den Burg, zie deze website), gezellig samen koken en met z’n allen fietsen). Later dit jaar nog eens op dezelfde lokatie met de broers en zussen van mijn vrouw. En in ieder geval één keer met z’n tweeën een paar dagen bij Hotel Prins Hendrik. Fietsen mee en op die manier weer genieten van het hele eiland. Ik ben vast begonnen met een serie aquarellen van landschappen aldaar (bijv. L14, L21-L22), want de natuur is zo inspirerend! 

Sterren in aquarel

Zaterdag, 11 november 2023 – Vandaag begint weer een nieuwe serie van 8 afleveringen ‘Sterren op het doek’, waarin wekelijks een bekende Nederlander wordt geportretteerd door drie kunstenaars. Ik ben weer voornemens elke week mee te schilderen (met aquarel) door foto’s te nemen van de uitzending. Ik zal de portretten steeds hier uploaden.

Nieuwe portretten

Vrijdag, 10 november 2023 – Ik ben weer druk in de weer met het portretteren in aquarel. De afgelopen tijd diverse opdrachten gehad en mensen blij gemaakt.
In onze kerk hangen twee panelen met 48 portretten van willekeurig gekozen gemeentebezoekers. Die heb ik twee jaar geleden gemaakt en nu ga ik de komende tijd een aantal portretten door nieuwe aquarellen van andere mensen vervangen. Inmiddels is mijn teken- en aquareltechniek ook weer verfijnd, dus kan het alleen maar beter worden.

Natuur dicht bij huis

Vrijdag, 29 september 2023 – Vandaag geen felle zon maar laaghangende bewolking; prima om in hartje Bentwoud (nabij Boskoop) te gaan schilderen. De wind ruist haar melodieën door de bladeren van de bomen en dat is zo rustgevend! Af en toe scheert er een reiger laag over of bidt er een valkje schuin boven mijn hoofd. Een buizerd zweeft elegant rondjes en verdwijnt in de bomen. Dit schilderij zette ik met aquarel ter plaatse op en voltooide ik thuis met gouache. U vindt het werk in de rubriek Bentwoud (B35).

Inspiratie

Maandag, 28 augustus 2023 – Als ik in de natuur ben, raak ik snel geïnspireerd. Soms zijn het bepaalde wolkenformaties die mijn hart sneller doen kloppen, soms bepaalde composities in het landschap. Ik maak veel foto’s omdat die kunnen dienen voor een schildering. Maar door foto’s op internet word ik ook vaak geprikkeld in mijn fantasie. Zoals door deze wolkbreuk op zee waar ik met aquarelstreken aan begon en die uitwerkte met gouache voor een meer sprekend resultaat. Zie de link hier voor de foto ervan.

Paarden

Maandag, 24 juli 2023 – Inmiddels heb ik ook een aantal paarden geschilderd met aquarelverf (zwart en soms een likje blauw of groen, (20 x 20 cm). Zie de andere paarden via deze link

Buiten schilderen

Dinsdag, 23 mei 2023 – Dat is nog wel even een uitdaging voor mij: buiten schilderen. Maar toch heb ik op zeker moment de stoute schoenen aangetrokken en trok ik er fietsend op uit om in de vrije natuur iets te schilderen wat mijn aandacht trok: een mooie compositie van bomen en struiken en het liefst ook interessante schaduwpartijen. En of het nou lukt of niet, het is gewoon heerlijk om buiten in het zonnetje, of desnoods met zware bewolking en een windje, aan de slag te gaan.

Landgoed Voorlinden

Woensdag, 13 april 2023 – Terecht wordt over Museum Voorlinden (bij Wassenaar) gezegd, dat je er geen kunst kijkt, maar kunst beleeft. We gaan er elk jaar wel een keer heen. Behalve het museum is het veertig hectare grote landgoed ook adembenemend mooi. Hier komen vier landschappen samen: duin, bos, park en weiland. En vanuit het museum heb je door de lange glazen pui aan de oostzijde zicht op de boomgroepen aan het water. En daar maak ik een aquarel van (zie bij de rubriek Natuur).

De wadlopers

Zaterdag, 18 februari 2023 – Eerder maakte ik een serie van vier schilderijen over het wad maar dan met acrylverf (zie bij Diversen). Gisteren schilderde ik een eerste werkje (40×30 cm) met aquarel. De wadden blijven een dankbaar onderwerp.

In nevelen gehuld

Dinsdag, 3 januari 2023 – Er zijn veel natuurgebieden die boeiender zijn dan ‘ons’ Bentwoud bij Zoetermeer, maar voorlopig geeft het me nog genoeg inspiratie om te tekenen en te schilderen. En ik hoef er niet lang voor te reizen. Ook in de herfst en winter levert dit landschap veel interessante composities op. Zo heb ik kortgeleden een eerste ‘nevellandschap’ gemaakt in aquarel en vandaag een tweede, met een nieuwsgierige Schotse Hooglander. Dat zijn toch zulke mooie dieren! U vindt ze ook in de rubriek Bentwoud.

Workshops

 Maandag, 12 december 2022 – Dit jaar heb ik een paar maal een aquarelworkshop georganiseerd. Met een aantal deelnemers gewoon aan de slag gaan, wat tips geven en zelf ook meedoen. We inspireren elkaar en het is ook gewoon gezellig.

Talent moet je ontwikkelen. Zelf ben ik ruim 35 jaar geleden een paar maanden naar zo’n wekelijkse aquarelcursus gegaan. Daar leerde ik de beginselen van aquarelleren en kreeg ik waardevolle tips over penselen, verf en papier. Ook praktische aanwijzingen tijdens het werken. Daarna ben ik ook thuis aan de slag gegaan en ontwikkelde ik mijn talent. Natuurlijk zijn er mensen die het veel mooier en beter doen, maar dat is met alles zo. Ieder heeft zo zijn eigen stijl van werken en mate van talent, en dat is goed.

Herfst

Maandag, 17 oktober 2022 – Het is nog niet overal te zien, maar de herfst heeft zijn intrede al gedaan. In onze tuin is de amberboom al aardig aan het verkleuren. In het bos was nog veel groen aan de bomen, dat mooi kleurde in het licht van de zon. Niettemin lagen er al wat verkleurde bladeren op het pad. Ik vond het contrast mooi en maakte een foto van mijn vrouw en twee van haar zussen tijdens een boswandeling onlangs in Duitsland 

Duintop met helmgras

Maandag, 25 juli 2022 – Enige tijd geleden begon ik een nieuw project. Een stukje zee gezien vanachter de duinen die begroeid zijn met helmgras. De zon schijnt erop en maakt ze goudgeel. Ik heb even zitten dubben of er niet nog een kleine blikvanger bij moest. Toen bedacht ik de rode vlieger, wat kinderen op het strand suggereert. Je kunt ze nog net niet horen schreeuwen.
   

Gisteren was het te warm en er stond te veel wind om het tijdens de buitenexpositie aan de Vliet af te maken. Bovendien was ik een paletmes vergeten… Maar nu is het klaar. Acryl, 120 × 40 cm (zie bij de link Diversen, DIV-11).

Klik op de foto voor een vergroting.

Buiten-expositie

Op zondag 24 juli 2022 houd ik mijn eerste zogenaamde buiten-expositie. Ik doe dat langs de Vliet tussen Leidschendam en Voorschoten, ter hoogte van de Oostvlietweg 44a, Leidschendam (vlak naast de brug van de Kniplaan). Ik ga er ook schilderen, hoewel dat niet erg actief zal zijn aangezien het erg warm wordt die middag. Gelukkig staat vlak naast mij een jongedame die heerlijk vers schepijs verkoopt.

Het is een mooie lokatie voor zo’n buiten-expositie. Ik inmiddels een paar schilderijen gemaakt rond dit thema, maar ik exposeer er uiteraard ook andere werken.

Ik ben voornemens ook in het Bentwoud tussen Zoetermeer en Boskoop/Waddinxveen zo’n buiten-expositie te houden in augustus. Mits het weer meewerkt. 

Gele plomp

12 mei 2022 – Tijdens een fietstocht maakte ik wat foto’s van gele plomp in een vaart omdat het er zo mooi kleurig uitziet, dat groen en blauw met hier en daar een geel bloemetje. Kortom: inspiratie. Ook een beetje door Monet.

Aquarel 40 x 30 cm.

Raapzaad

13 april 2022 – Meerdere keren per week fietsen mijn vrouw en ik wel een rondje (17 km) Bentwoud en dan genieten we van het geblaat van de schapen en het gehinnik van de paarden naast het Bentwoudpad, en natuurlijk de vele vogels links en rechts in het Bentwoud zelf. En (in de lente) ontroert ons in zekere zin ook altijd weer die felgele kleuren van het raapzaad.

Ik maak er regelmatig foto’s omdat dit Bentwoud me inspireert tot het maken van schilderijen in aquarel, gouache en acryl. 

Hier het raapzaad langs het Bentwoudpad (in de verte het bruggetje naar het Juffrouw Jannenvaartpad) in Acryl, 50 x 50 cm.

Monet

11 april 2022 – In februari 2020 volgde ik op twee zaterdagmiddagen de workshop ‘Monet, tuinen van verbeelding’, naar aanleiding van de gelijknamige expositie van Monet in het Kunstmuseum in Den Haag (eind 2019). Daar werden toen veertig topstukken van Monet geëxposeerd en de kleurexplosies van die vijver met waterlelies maakten enorm veel indruk op me.

In de workshop hebben we één van de vijverschilderijen van Monet nageschilderd met acrylverf. Dat was een enorm leuke ervaring. Later heb ik thuis een tweede Monet nageschilderd op een wat kleiner formaat doek. En medio april 2022 maakte ik een derde schilderij. Nu was het een eigen fantasie van die vijver met waterlelies in de geest van Monet. Dit jaar hoop ik een bezoek te brengen aan de tuin van Monet in Giverny, om het allemaal eens met eigen ogen te zien.

Gouache, 80×60 cm.

Natuur

19 februari 2022 – Ik fiets graag, meestal samen met mijn vrouw, door de mooiste natuurgebieden in Nederland. En daar zijn er gelukkig nog genoeg van, ook al heeft het niet altijd de naam van ‘natuurgebied’. Het zijn vaak schitterende routes door een bos of heidegebied, langs rivieren of de kust, en ook wel door rustieke dorpjes.

Vijf jaar geleden fietsen we een route door het Nationaal Park Zuid-Kennemerland, wat ook weer schitterende plaatjes opleverde. Ik kan bijna geen foto’s meer maken zonder de bijbedoeling er een schilderij van te maken. Ook al is het landschap al een schilderij op zichzelf.

Gouache, 29×29 cm.
In lijst incl. passe-partout 52×52 cm.

Afrika

13 januari t/m 3 februari 2022 – Mijn vrouw en ik zijn vier keer in Afrika geweest. Een keer in Marokko (prachtige rondreis gemaakt per trein, taxi en huurauto), twee keer in Zuid-Afrika en een keer in Namibië (ook steeds met z’n tweeën per huurauto). Het waren allemaal inspirerende reizen. Wilde dieren van dichtbij observeren in hun eigen habitat is fascinerend. Vandaar dat ik ook begonnen ben deze dieren te schilderen. Nu met gouache.

Paradijs

19 november 2021 – Geïnspireerd op het Bijbelverhaal Genesis 3, waar de vrouw (Eva) op zeker moment de vrucht plukte waarvan God had gezegd, dat dit de enige boom was waar zij en haar man niet van mochten eten. De begeerte om nu juist datgene te doen wat niet mag (terwijl er onnoembaar veel juist wel mag) is ons niet vreemd. Ook het verwijt aan God, waarom Hij dan die boom daar geplaatst heeft is een veel gehoord excuus. Alsof ouders datgene uit huis moeten doen waar een kind niet aan mag zitten. En dat terwijl ze al zo veel hebben om mee te spelen. Maar goed, dit vijfluik heeft in het midden de scene waar het mis ging. Het hangt in mijn kerk.

Acryl (5 werken van 50×50 cm en 1 van 80×65 cm).

Rob Kemps

13 oktober 2021 – Wie was er niet onder de indruk van de vierdelige reeks die Rob Kemps en Matthijs van Nieuwkerk maakten over hun ­favoriete Franse muziekgenre, het chanson? Wij hebben er van genoten! En wat weet die Kemps verrassend veel over dit onderwerp te vertellen en te zingen! Grappig om te zien hoe die beide mannen, verliefd op het Franse lied, als het ware door Parijs holden, de levensloop van hun idolen achterna.

Van Matthijs heb ik al eens een aquarel gemaakt toen hij poseerde voor ‘Sterren op het Doek’. Nu heb ik van Rob Kemps ook een aquarel gemaakt (30 x 20 cm).

Wind in de rug

14 augustus 2021 – Zes jaar geleden (2015) was ik met mijn vrouw en oudste kleinzoon (toen 6) op het strand van Hoek van Holland. Het woei hard maar het was ook een mooie zonnige dag met blauwe hemel. Op zeker moment stond mijn kleinzoon met zijn rug in de wind waardoor zijn lange haren voor zich uit wapperden. Ik maakte meteen een foto en die gebruikte ik deze week om er een schilderwerkje van acryl van te maken. Eerder al maakte ik dit tafereel in aquarel.

Acryl op canvas 50×50 cm.

 

Spiegelingen

4 augustus 2021 – Ik heb nu een aantal schilderijen met acrylverf gemaakt waar ik erg tevreden over ben. Schaduw en weerspiegelingen intrigeren mij en maken volgens mij een schilderij boeiend om naar te kijken.  Dit schilderij maakte ik van een foto van mijn vrouw op het strand niet ver van Cadiz in Andalusië, Spanje. De kleuren fascineerden mij en ook de pose: mijn vrouw turend naar iets in de verte dat aan het oog van de toeschouwer is onttrokken. Was het een schip? Een vogel? Een dolfijn? Ik weet het niet meer. Dat maakt het spannend. Ik denk dat het schilderij goed gelukt is. De foto was het in ieder geval wel. Dit is overigens een uitsnede want het doek – waarvan de kleuren in werkelijkheid nog sprekender zijn dan hier gefotografeerd – meet 120×40 cm.

 

Het wad is nat

16 juli 2021 – Een nieuwe uitdaging: het wad in acryl. Dit is de eerste van een serie wad-schilderijen (50×50 cm) die mijn woonkamer gaan opsieren. Zelf ooit wadgelopen en het plezier daarvan genoten. Het wad is mooi en uniek, zeker als het een kleurenspel wordt van licht, lucht en lauw water. Maar ik merk ook hoe moeilijk het is om het wad in verf te vangen. 

Nieuwe expositie

25 mei 2021 – Ik heb tien aquarellen gemaakt van kinderen waarbij het om de blik gaat. Onder de titel ‘Een ogenblik’ exposeerde ik deze aquarellen in 2021 in het atrium van onze kerk aan de Wattstraat 64 te Zoetermeer.

Opdrachten

25 april 2021 – Ik maak portretten in opdracht. Voor dit formaat (20×20 cm) vraag ik 50 euro exclusief lijst. De lijsten koop ik bij Ikea. Die zijn niet duur en passen mooi bij het portret. De opdrachtgever is vrij om er wel of niet een lijst bij te kopen. In de afgelopen maanden heb ik ruim twintig opdrachtgevers kunnen verblijden met één of meerdere werken. Ik maak wel altijd een voorbehoud want het lukt niet altijd om een goed portret te maken. Dus als het niks wordt…. even goede vrienden.

 

Wandelen met de zussen

Onlangs was ik met mijn vrouw weer in Duitsland op familiebezoek. Haar drie zussen waren er ook en omdat het zonnetje scheen na regenachtige dagen maakten we een flinke wandeling in de buurt van Hattingen. Een schitterende omgeving daar en ik maakte dan ook veel foto’s die ik wellicht voor aquarellen kon gebruiken. Hier loopt mijn vrouw met haar zussen en een nichtje over – eindelijk – een verhard stuk weg en niet een modderig pad. 

Kleindochters op het strand

Een paar dagen met je kinderen en kleinkinderen optrekken levert ook veel fotomomenten op die ik graag weergeef in waterverf.

Texelse inspiratie

Onlangs was ik een kleine week op Texel. Boven Den Burg heeft Natuurmonumenten een relatief groot gebied waar je veel weidevogels kunt spotten. Ook de lepelaar voelt zich er thuis. Ik zag deze tussen het riet staan, maakte een foto en heb daar een aquarel van gemaakt (19×19 cm). 

Max lang onderweg …

Onlangs maakte ik in opdracht een aquarel van Max Verstappen. Omdat de koper in het noordoosten van Nederland woont, heb ik het schilderij goed verpakt via DHL Parcel verzonden. Maar wat gebeurde er…? Niks. Het pakket bleef meer dan een week in het sorteercentrum liggen. Ik dacht, dat – in tegenstelling tot PostNL – DHL binnen 1-2 dagen pakketjes kon afleveren.

Ongerust belde ik na enkele dagen de Klantenservice. Die reageerde ook verbaasd. Er zou een onderzoek ingesteld worden. Maar er gebeurde niets. Na acht dagen kreeg ik ineens de melding van DHL, dat het pakket de volgende dag bezorgd zou worden.

Ik denk dat Max nog nooit zo traag over de streep is gekomen.

Miniaturen

Ik heb acht beukenhouten lijstjes van 25×25 cm waar een werkje in past van 12×12 cm. Hiervoor heb ik nu alvast een vijftal aquarelletjes gemaakt voor de serie ‘Bomen en bos, takken en loof’.

De natuur blijft boeien!

Weer eens met acryl

Ik heb een koffer vol met acrylverf. Vorig jaar heb ik diverse kleine en grote doeken gemaakt en ik was steeds verrast door het resultaat. Toch ben ik daarna weer veel meer gaan aquarelleren. De transparante kleuren van waterverf spreken me meer aan. Maar nu zag ik weer de schets die ik had gemaakt op het doek links (40×30 cm) van een landschap in Duitsland waar ik gefietst heb. De schets maakte ik al een half jaar geleden maar nu pas heb ik ‘m in rap tempo aan de hand van de foto die ik destijds maakte geschilderd. En wederom ben ik verrast door het resultaat (zie DV08). Het was ook een prachtige zomerdag in juni 2020.  

Nog meer bomen

Om onze kerkzaal wat op te fleuren maakte ik een aantal grote aquarellen van bomen (50×65 cm). Iemand zei al: “Je zit echt in je bomenperiode hè?” Dat zal dan zo zijn, ik vind het boeiend om een stukje natuur met een eigen interpretatie vorm te geven. Ondertussen ben ik ook met een ander thema bezig en daar komen geen bomen aan te pas.

Sterren op het doek

Ook in 2021 was er weer een nieuwe serie op televisie van “Sterren op het doek“. Ik maak dan achteraf screenshots van de afleveringen op mijn computer en probeer dan een aquarel of potloodtekening van de sterren te maken. De gasten waren dit jaar Freek Vonk, Khadija Arib, Ruth Jacott, Frits Spits, Dieuwertje Blok, Frank BoeijenHadewych Minis en Philip Freriks. Interessant ook om het creatieve werk van de drie kunstenaars  te zien (en het uiteindelijke resultaat) en de interviews te beluisteren van Özcan Akyol met de sterren.

De grillige takkenstructuur

Ik heb mij de tijdens wandelingen af en toe even tegen een boomstam gedrukt om een foto van de takkenstructuur te maken. In de winter is dat allemaal goed te zien. Wel wat eentonig van kleur, maar met wat fantasie kun je dat soms bijzonder mooi opleuken.  Ik denk even aan de rode boom van Mondriaan. Ik heb het uitgeprobeerd, maar dan met groen loof (BBTL-05). Toch vind ik deze aquarel meer spreken tegen de blauwe bewolkte hemel.

Meer weten?

Contact

Als u belangstelling hebt in een of meerdere werken, of een opdracht wilt geven, mail mij dan via peterenzout(at)gmail.com

Pin It on Pinterest

Share This