Actueel

Rob Kemps

Wie was er niet onder de indruk van de vierdelige reeks die Rob Kemps en Matthijs van Nieuwkerk maakten over hun ­favoriete Franse muziekgenre, het chanson? Wij hebben er van genoten! En wat weet die Kemps verrassend veel over dit onderwerp te vertellen en te zingen! Grappig om te zien hoe die beide mannen, verliefd op het Franse lied, als het ware door Parijs holden, de levensloop van hun idolen achterna.

Van Matthijs heb ik al eens een aquarel gemaakt toen hij poseerde voor ‘Sterren op het Doek’ (zie ‘Bekende Nederlanders’, SOD3), nu heb ik van Rob Kemps ook een aquarel gemaakt (30 x 20 cm).

Wind in de rug

Zes jaar geleden (2015) was ik met mijn vrouw en oudste kleinzoon (toen 6) op het strand van Hoek van Holland. Het woei hard maar het was ook een mooie zonnige dag met blauwe hemel. Op zeker moment stond mijn kleinzoon met zijn rug in de wind waardoor zijn lange haren voor zich uit wapperden. Ik maakte meteen een foto en die gebruikte ik deze week om er een schilderwerkje van acryl van te maken. Eerder al maakte ik dit tafereel in aquarel.

Acryl op canvas 50 x 50 cm.

 

Spiegelingen

Ik heb nu een aantal schilderijen met acrylverf gemaakt waar ik erg tevreden over ben. Schaduw en weerspiegelingen intrigeren mij en maken volgens mij een schilderij boeiend om naar te kijken.  Dit schilderij maakte ik van een foto van mijn vrouw op het strand niet ver van Cadiz in Andalusië, Spanje. De kleuren fascineerden mij en ook de pose: mijn vrouw turend naar iets in de verte dat aan het oog van de toeschouwer is onttrokken. Was het een schip? Een vogel? Een dolfijn? Ik weet het niet meer. Dat maakt het spannend. Ik denk dat het schilderij goed gelukt is. De foto was het in ieder geval wel. Dit is overigens een uitsnede want het doek – waarvan de kleuren in werkelijkheid nog sprekender zijn dan hier gefotografeerd – meet 120 x 40 cm.

 

Het wad is nat

Een nieuwe uitdaging: het wad in acryl. Dit is de eerste van een serie wad-schilderijen (50×50 cm) die mijn woonkamer gaan opsieren. Zelf ooit wadgelopen en het plezier daarvan genoten. Het wad is mooi en uniek, zeker als het een kleurenspel wordt van licht, lucht en lauw water. Maar ik merk ook hoe moeilijk het is om het wad in verf te vangen. U vindt de foto’s van de werken bij Diversen (vanaf DIV-10). 

Nieuwe expositie

Ik heb tien aquarellen gemaakt van kinderen waarbij het om de blik gaat. Onder de titel ‘Een ogenblik’ exposeer ik deze aquarellen vanaf 22 juni 2021 in het atrium van onze kerk (gebouw De Uitkijk, Wattstraat 64, Zoetermeer). Bezichtiging op afspraak (mijn mobiele nummer is 44524413).

 

Opdrachten

Ik maak portretten in opdracht. Voor dit formaat (20×20 cm) vraag ik 50 euro exclusief lijst. De lijsten koop ik bij Ikea. Die zijn niet duur en passen mooi bij het portret. De opdrachtgever is vrij om er wel of niet een lijst bij te kopen. In de afgelopen maanden heb ik ruim twintig opdrachtgevers kunnen verblijden met één of meerdere werken. Ik maak wel altijd een voorbehoud want het lukt niet altijd om een goed portret te maken. Dus als het niks wordt…. even goede vrienden.

 

Wandelen met de zussen

Onlangs was ik met mijn vrouw weer in Duitsland op familiebezoek. Haar drie zussen waren er ook en omdat het zonnetje scheen na regenachtige dagen maakten we een flinke wandeling in de buurt van Hattingen. Een schitterende omgeving daar en ik maakte dan ook veel foto’s die ik wellicht voor aquarellen kon gebruiken. Hier loopt mijn vrouw met haar zussen en een nichtje over – eindelijk – een verhard stuk weg en niet een modderig pad. 

Kleindochters op het strand

Een paar dagen met je kinderen en kleinkinderen optrekken levert ook veel fotomomenten op die ik graag weergeef in waterverf.

Texelse inspiratie

Onlangs was ik een kleine week op Texel. Boven Den Burg heeft Natuurmonumenten een relatief groot gebied waar je veel weidevogels kunt spotten. Ook de lepelaar voelt zich er thuis. Ik zag deze tussen het riet staan, maakte een foto en heb daar een aquarel van gemaakt (19 x 19 cm). 

Max lang onderweg …

Onlangs maakte ik in opdracht een aquarel van Max Verstappen. Omdat de koper in het noordoosten van Nederland woont, heb ik het schilderij goed verpakt via DHL Parcel verzonden. Maar wat gebeurde er…? Niks. Het pakket bleef meer dan een week in het sorteercentrum liggen. Ik dacht, dat – in tegenstelling tot PostNL – DHL binnen 1-2 dagen pakketjes kon afleveren.

Ongerust belde ik na enkele dagen de Klantenservice. Die reageerde ook verbaasd. Er zou een onderzoek ingesteld worden. Maar er gebeurde niets. Na acht dagen kreeg ik ineens de melding van DHL, dat het pakket de volgende dag bezorgd zou worden.

Ik denk dat Max nog nooit zo traag over de streep is gekomen.

Miniaturen

Ik heb acht beukenhouten lijstjes van 25×25 cm waar een werkje in past van 12×12 cm. Hiervoor heb ik nu alvast een vijftal aquarelletjes gemaakt voor de serie ‘Bomen en bos, takken en loof’. Zie BBTL16 t/m BBTL20. 

De natuur blijft boeien!

Weer eens met acryl

Ik heb een koffer vol met acrylverf. Vorig jaar heb ik diverse kleine en grote doeken gemaakt en ik was steeds verrast door het resultaat. Toch ben ik daarna weer veel meer gaan aquarelleren. De transparante kleuren van waterverf spreken me meer aan. Maar nu zag ik weer de schets die ik had gemaakt op het doek links (40×30 cm) van een landschap in Duitsland waar ik gefietst heb. De schets maakte ik al een half jaar geleden maar nu pas heb ik ‘m in rap tempo aan de hand van de foto die ik destijds maakte geschilderd. En wederom ben ik verrast door het resultaat (zie DV08). Het was ook een prachtige zomerdag in juni 2020.  

Nog meer bomen

Om onze kerkzaal wat op te fleuren heb ik een aantal grote aquarellen van bomen gemaakt (50×65 cm). Iemand zei al: “Je zit echt in je bomenperiode hè?” Dat zal dan zo zijn, ik vind het boeiend om een stukje natuur met eigen interpretatie vorm te geven. Ondertussen ben ik ook met een ander thema bezig en daar komen geen bomen aan te pas.

Zie de overige werken bij Bomen en bos, takken en loof.  

Sterren op het doek

Sinds 13 maart 2021 is er weer een nieuwe serie op televisie begonnen van “Sterren op het doek“. Ik maak dan achteraf screenshots van de afleveringen en probeer aquarellen of potloodtekeningen van de sterren te maken. De gasten zijn dit jaar Freek Vonk, Khadija Arib, Ruth Jacott, Frits Spits, Dieuwertje Blok, Frank BoeijenHadewych Minis en Philip Freriks. Interessant ook om de creatieve werken van de drie kunstenaars aan het werk te zien (en het uiteindelijke resultaat) en de interviews te beluisteren van Özcan Akyol met de sterren.

Zie mijn versie van de sterren bij Bekende Nederlanders.

De grillige takkenstructuur

Dit is mijn meest recente aquarel voor de serie ‘Bomen en bos, takken en loof’. Ik heb de laatste tijd tijdens wandelingen mij af en toe even tegen een boomstam gedrukt om een foto van de takkenstructuur te maken. In de winter is dat allemaal goed te zien. Wel wat eentonig van kleur, maar met wat fantasie kun je dat soms bijzonder mooi opleuken.  Ik denk even aan de rode boom van Mondriaan. Ik heb het uitgeprobeerd, maar dan met groen loof (BBTL-05). Toch vind ik deze aquarel meer spreken tegen de blauwe bewolkte hemel.

Meer weten?

Contact

Als u belangstelling hebt in een of meerdere werken, vul dan het contactformulier in met vermelding van het werk.

Pin It on Pinterest

Share This